СПОМЕН КУЌА НА ТОДОР ПРОЕСКИ

...симбол...лик со вредности...градба која говори...

Претставува градба која целосно ќе ве внесе во животот на оваа икона на македонската музичка сцена. Изложените експонати ќе ви прикажат како Тоше растеше, заплива во музичките води, за на крајот целосно да ги освои истите.

Конкурсот за изградба на Спомен куќата на Тодор Проески беше објавен во 2008 година, а пак камен темелникот е удрен една година подоцна, односно на 25.01.2009 година. Изградбата трае цели две години за конечно на 25.04.2011 година да биде официјално отворена со изведба на песната “Крушево” на Раде Шербеџија и Влатко Стефаноски, која беше напишана специјално за оваа пригода.

Тек на изградбата

Целта на предложеното решение е да се покаже почит кон една од клучните фигури во поновата историја на Македонија. Дадената локација за овој проект со околните елементи на овој рид (Гумење), со прекрасниот пејзаж има за цел да ја раскаже приказната за болниот пат до македонската слобода. Најголемиот предизвик на проектот, беше да предложи форма која го надополнува и го нагласува целиот простор; завршување на трајна структура на микро амбиент со воведување елементи кои не го засенуваат мирот и релјефот на животната средина. Главните постулати на просторните концепти беа следниве: - Предлог за хоризонтално пејзажно решение ставено на постоечката површината на подлогата што ќе формира нов парк со вештачки топографија на теренот која ќе овозможува одличен поглед на градот, споменикот Македониум кој го слави споменот на првата република на Балканот од 1903 година, и градските гробишта, каде е погребан Тоше Проески. Притоа составот на предложеното решение требаше да се вклопи добро во комплексениот историски контекст и животната средина на паркот.

Повеќе за нас

Димензии

Гледано од улицата објектот ја сокрива својата големина, но веднаш штом посетителот ќе влезе внатре пред него се отвара голем и грандиозен простор во кој централниот осветлен дел прикажува два цврсти бетонски столбови.

Функционалност

Функционалниот дизајн на просторот е испланиран така да биде на две нивоа со две оски на движење. Првата во насока на влезот и излезот во која е поставен изложбениот простор и втората оска, препознатлива по заедничката стаклена школка, која е место за сувенири, музичката соба како и кафитерија која е поврзана со горна надворешна тераса.

Визуелен план